Pages

Thursday, September 29, 2016

PERCUTIAN KE MELAKA


Cuti-cuti Malaysia.
 
LAst weekend, tetiba tergerak hati nak g bercuti, since anak masih kecik & ada satu macam ragam tak suka duduk dlm kereta lama-lama, so kami buat keputusan untuk  bercuti dekat-dekat ajer.
 
Plan with husband, kiter pi bercuti kat Melaka, just for santai2 & bawak baby untuk mandi kolam since this is 1st time for baby nak di rendam-rendamkan di dalam kolam.
 
1st thing to DO:
 
*kiter ricky2 hotel yang macam menarik perhatian dulu.
Hotel spotted !!!!
HAtteN Hotel (betul-betul dekat tengah town). Hotel nih bergabung terus dengan shopping mall. So kalo dapat mcm kitaorg yang seperti tak suka kan kepanasan matahari, tempat nih sangat recommended, sebab boleh terus jalan ke shopping mall, beli makanan, tgk wayang or nak buat apa pun sukahati koranglah.. semua cukup. Kalo jalan depan sikit (Jalan kaki jer) korang akan jumpa menara taming sari. Korang jalan laah lagi depan sikit .. HAaaaa jumpa pulak dengan si Bangunan A'Famosa tuh. Korang jalan lagi depan sikit, jumpa plak beca !!! hehehe.. since dah penat jalan kaki, balik hotel boleh naik beca kalo nak lah.. kami still GAGAH masuk mall dan jalan ke Hotel. heheheh.
 
2nd Thing To DO :
 
*Buat Booking hotel
since dah ricky2 online tadi kan....  So kami decide guna booking.com, macam kelip2 mata 2,3 kali macam tuh, haa terus siap registration!! then, call hotel ckp kiter dah buat booking & bagi reservation no utk varify. Then complete tugasan. Senang Kan ???
 
3rd Thing To DO :
 
*Kemas Beg lah .... !
kata nak pi Holiday kan. so packing awal2 malam sebelum tuh then esok pagi2 kiter geraklah. Takdelah kelam kabut, kang ada jer benda yang tertinggal.
 
HARI KEJADIAN :
 
Muzium kapal Selam
Kiter bertolak pagi2, jalan-jalan makan angin dulu, kami singgah PD dulu, tgk laut sat... shopping2 sikit sbb nak amik mood holiday. then teruskan perjalanan & singgah makan tghhari dekat Melaka tepi coner.. [Jangan tanya kat mana, tak ingat nama tempat (^_^)" ].  Dah kenyang isi perut, kami terus kan perjalanan singgah klebang, tempat famous COCONUT SHAKE & KUiH KERIA... PERGHH dia punya beratuq.. Panjang  !!! so kami tak singgah, kami singgah kan mata kami sat ja. then continue journey pi tgk MUZIUM KAPAL SELAM kat Pantai Klebang. (New Attraction at Melaka). Settle situ, pusing2, snap gambar sikit. Jam pun dah pukol 2.15ptg, amik keputusan check in Hotel dulu.
 
Since dah booking dengan booking.com nih, ia telah memudahkan segala proses, sampai jer di kaunter just proceed utk dptkan kunci jer. Then haa bertebangan lah korang kat bilik yang serba indah tuh dan berehat jap.
 
Aktiviti PETANG :
 
Energy dah top UP, petang kiter pi buat kelas renang dengan anak beranak kat swimming pool dia yang sangat Marvelous.. heheh.. kasi ayra mandi-manda. Ingatkan takut kolam. Ghopenya terlebih berani pule.. siap buat skill renang. Mama & Ayah so impress.. good Job ANak !!!! 

 
MALAM :
 
After maghrib, kiter siap2 dan pergi Jonker Walk. its open from 8pm till 10pm jer.. so pergi situ dulu then baru cari makan. Kami makan kat melaka raya perkena char kuew Teow best in Town. SEdap jugak ! puas Hati.. tp ada gangguan mat-mat motor sikit. itu jer yang menganggu, the rest is the Best !! Lupa... Time jalan2 kaki kat jonker walk tuh kalo rajin.. jalan lah jauh sikit korang akan jumpa HARD ROCK CAFE kat situ. haaa boleh lah singgah amik gambar !! hheeheheh...
 
HARD ROCK CAFE
 
ESOKNYE :
 
Breakfast di Hotel. Bangun seawal pagi. since ada anak kecik automatik akan bangun pagi punya. so turun bawah dan pergi makan dengan syurga makanan yang terlalu banyak pilihan. makanlah apa yng korang nak. berbaloi2 duduk hotel nih. Sangat recommended dengan harganya. Nice !!
 
Habis makan sesi berenang skali lagi. kasi hilang kalori yang makan entah bape banyak tuh. heheh.. kali nih pulun betol2 kolam tuh sampai penat. sampai anak naik bilik belum siap pakai baju terus tertido.. SEnang Maknyer nak berkemas...!
 
pastu dlm pukol 12 sambung semula jalan2 di bandar Melaka. singahh ke Shore Sky Tower. Boleh uji tahap ketakutan tinggi korang kat situ. heheh.
 
Since dah sampai parking , anak pun meragam. amik keputusan untuk patah balik dan tak jadi naik sky tower. Bak kata orang.. bawak anak kecik berjalan. Kiter kena ikut mood anak, tak boleh ikut mood makayah.. so kiter ikut lah kehendak anak dan menuju ke tempat lain.
 
BALIK RUMAH :
 
seLESAI Semua ronda2 melaka, kami pun balik umah dan berehat sebab esok dah nak kena kerja. So far percutian bersama anak buat pertama kalinya ini adalah sangat berbaloi dan Memorable. Puas Hati !! Seronok !! & rasa segala stress terubat. So nanti kiter plan untuk 2nd holiday plak yer. InnshaAllah jika diberikan rezeki yang luas lagi dan kesempatan yang ada. Sesekali bercuti, ITU juga adalah satu terapi kepada tekanan kerja seharian.. So make it as anNual plan for every year. InshaAllah boleh merapatkan hubungan kekeluargaan.
 
Happy Holiday Everyone !!
CHOOWZZZZZ !!!

2 comments:

Mawar Kejora said...

Melaka the best place for holiday... bila ada anak kecik... and more important. ... sangattt dekat...hahahha

Mawar Kejora said...

Melaka the best place for holiday... bila ada anak kecik... and more important. ... sangattt dekat...hahahha